Fodpleje og hård hud

Hård hud og fodbehandling

En meget stor del af den voksne danske befolkning har hård hud under fødderne. Vi har spurgt Tina Munkholm om hun kan give os en forklaring på dette og lynhurtigt nævner hun kostvaner og dårligt fodtøj. Tina fortsætter med at fortælle, at selv om de fleste har hård hud på fødderne, så bruger vi stort set ingen tid på fodpleje, men til gengæld nærstuderes ansigtet som renses og plejes efter alle kunstens regler og skulle hænderne få en rifte så behandles den også straks. Hvis vi bare brugte den samme tid på fødderne, som på hændernes og ikke mindst neglene (kvinder), så var der ingen der havde hård hud på fødderne eller havde grund til at gå til fodbehandling.
 
Kan jeg behandle mine fødder selv?
Når du den hårde hud er kommet på fødderne og typisk på hælene, så kan vi vælge at tage til en fodterapeut og få behandlet fødderne eller gøre det selv. De produkter, som fodterapeuten anvender kan købes flere steder, men inden du går i gang så følg disse hint for at sikre et godt resultat.
 
Hvordan kommer jeg af med hård hud på fødderne?
 
Hård hud på hælene (tykt lag): Han du et tykt lag hård hud på hælene eller trædepuderne, så kan du med en skarp fodhøvl og forsigtigt skrælle et lag af den hårde hud bort. Brug aldrig en almindelig kniv. En fodhøvl har et sikkerhedsblad, men vær aligevel forsigtig, så du ikke høvler ned i den sunde hud. En fodhøvl bruges på sammen måde som en barberskraber, hvor man trækker i håndtagets retning og aldrig skråt.
 
Hård hud på hælene (tyndt lag): Har du et tyndere lag hård hud, som er generende eller grimt, så kan du bruge en fodrasper. Uanset om du bruger en fodhøvl eller rasper, så kan du pudse huden efter med en fodfil, pimpsten eller pedicuresten, så huden bliver jævn og glat.
 
Tina Munkholm er ikke glad for brugen af fodhøvl og fodrasper, men erkender at det kan være nødvendigt for at kunne starte forfra, som hun udtrykker det.  At høvle eller raspe hård hud af fødderne er absolut ikke en hverdags begivenhed, det bør ikke ske oftere end én til to gange om året.
 
Når den hårde hud fjernes vil foden genskabe den hårde hud, medmindre vi forhindrer den i at gøre det. Tilføres foden masser af fugt og vedligeholdes dette, så vi mængden af hård hud mindskes. Efter høvling eller raspning skal foden i 2-3 uger dagligt have tilført fugt i form af olie og gerne morgen og aften, derefter skiftes fodolien ud med en fed fodcreme.
 
 
Du giver dit ansigt og hænder masser af kærlighed, men gør dig selv den tjeneste og giv lidt af din kærlighed videre til dine fødder, de vil betale dig tilbage i rigt mål. 
 
Du kan aldrig smørre dine fødder for ofte...!